Aktuellt Vad ska man göra vid ett elavbrott? Så här klarar du av ett långvarigt elavbrott.
26.2.2020

Vad ska man göra vid ett elavbrott? Så här klarar du av ett långvarigt elavbrott. 

 

Om ljuset slocknar eller tv-apparaten blir stum, kan det vara frågan om ett fel i apparaten, ett elavbrott eller ett fel i hemmets elnät.


Pröva först om ljuset i de andra rummen tänds och om andra elapparater i hushållet fungerar. Kontrollera på säkringstavlan att säkringarna är hela. Om det behövs, byt ut en säkring som gått eller vänd  automatsäkringen. Om hela bostaden är mörk och ingen apparat fungerar, kan det hända att huvudsäkringen har gått.


Se efter om det är ljust hos grannen. I allmänhet hör bostäderna i samma hus, de närmaste husen och även en kort gatstump till samma elnät. Se därför efter om gatlamporna eller lamporna i husen lite längre bort lyser. Om det är mörkt också där, är det frågan om ett mera omfattande avbrott än bara i hemmets elnät. Du kan följa elavbrott på kartan här.


Meddela elbolaget om skador på linjerna


Elbolagen övervakar sina distributionsnät dygnet runt. Därför behöver man inte ringa till elbolaget genast i början av ett elavbrott och meddela att strömmen har gått. Vänta till dess felet har reparerats och elen fungerar igen. Om du emellertid ser att elledningarna är skadade eller att ett träd har fallit på dem, är det bra att meddela detta. 


Kontaktuppgifter till Herrfors Nät´s felanmälan hittar du här.


När det verkar som om elavbrottet varar en längre tid, får du information från elbolaget om orsaken till avbrottet och kanske en uppskattning av hur länge det varar. Följ med nyheterna i radion. Du kan också få SMS från Herrfors Nät vid såväl planerade som oplanerade strömavbrott. Registrera dig till vår SMS-tjänst som meddelar ifall någon av dina förbrukningsplatser blir utan ström. 


Om felet finns i bostadens eller husets eget nät och det inte blir åtgärdat genom byte av säkring, ring efter en fackman. Man får inte göra reparationsarbeten på egen hand.


Stäng av elapparaterna


Det är bra att släcka belysningen och stänga av elapparaterna i hemmet så länge avbrottet varar. De fungerar ändå inte så länge det är avbrott. Lämna på en lampa så ser du när strömmen kommer tillbaka.


Det viktigaste är att stänga av strömmen till spisen, strykjärnet, kaffekokaren och tvättmaskinen. De kan orsaka eldsvåda, om de står på sedan strömmen kommit tillbaka.


Rör inte ellinjerna


Stormen fäller träd och kastar kvistar och annat skräp på elledningarna. Försök inte röja undan dem. Risken är att du får en dödande elstöt.


En bra tumregel är att man inte får röra vid något som tar i elledningarna.


Lösa träd och grenar som har fallit på vägar och gårdar får röjas undan, om de inte tar i elledningarna.

 

Ett matnyttigt informationspaket "Strömmen gick" ger många bra tips för att klara ett långvarigt avbrott. Guiden kan läsas här. 

Relaterade nyheter

Kundmeddelande

Med nya Herrfors-appen sparar du el, miljö och utgifter

Läs mer
Kundmeddelande

Övergå till e-faktura – vinn en sladdlös dammsugare!

Läs mer
Kundmeddelande

Välkommen att fira Kaukonpäivä med oss i Ylivieska 1.3.2024!

Läs mer